<tacosorgdrager.nl>

Diensten > Webdesign

Website ontwerp

Look & feel, structuur en functionaliteit

Een website kan op vele manieren ontstaan, maar begint meestal met het idee dat je er een moet hebben.
Daarna bedenk je wat er op moet komen, en hoe het er uit moet komen te zien. Bij de één levert dit een stapel geschreven papier op of een DVD met documenten en afbeeldingen, bij de ander een paar tekeningetjes e/o krabbels achterop een boodschappenlijstje. Een derde stuurt een mailtje met een paar links naar andere websites, met de tekst: “Zoiets moet het worden, maar dan anders”.

Wat en hoe je het ook aanlevert, ik kan bij alle fases van het ontstaan van je website helpen.
Bij het ordenen van de inhoud, het structureren van informatie, het maken van een ontwerp (design), het kiezen van kleuren/kleurstellingen, het digitaliseren van content, bewerken van foto’s, of het maken van logo´s, enz. Maar ook bij het verantwoord en conform de webstandaarden omzetten van het ontwerp naar een websitestructuur.

Bijna iedereen kan tegenwoordig wel een website maken, maar niet iedereen houdt zich aan de richtlijnen van het w3c, of volgt de nieuwste ontwikkelingen (html5 en css3) op de voet, of heeft de geschoolde analytische blik in huis om inhoud om te zetten in de correcte semantische structuren.

Website bouw

html 5, (x)html & css 2 of 3, php, webstandaarden en toegankelijkheid voor allen

Als het ontwerp voor de website voldoende in beeld is gekomen, volgt de 2e fase: het omzetten van het ontwerp in de code waarmee de website daadwerkelijk wordt gebouwd.
Hierbij moet met veel dingen rekening worden gehouden, waaronder het aanbrengen van correcte structuren, de webrichtlijnen, het scheiden van inhoud en opmaak van die inhoud, maar ook de richtlijnen voor toegankelijkheid van inhoud (vrije vertaling van “Content Accessibility Guidelines”), die waarborgen dat de inhoud van een website ook toegankelijk is voor mensen met visuele of andere beperking.
Ook moet de website cross browser compatible zijn, d.w.z. dat hij (of is een website een zij?) er hetzelfde moet uitzien in alle verschillende software (Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome, Opera enz.) en apparaten (computer, mini-laptop, smartphone, tablet, iPad) waarmee mensen informatie op internet raadplegen.

Tenslotte moet de vindbaarheid van de inhoud van de website voor zoekmachines als Google (de zgn. zoekmachine-optimalisatie) vanaf het begin worden meegenomen bij het bouwen van de website.
Veel mensen zien hier het belang vaak niet van in, en zeggen: “Bouw nou maar eerst gewoon die website, dan zorgen we daarna wel voor een hoge positie in Google”. Zo werkt het echter niet. Ik schat ruwweg dat zeker 30% van de vindbaarheid van webinhoud wordt bepaald door hoe de de informatie is gestructureerd in de onderliggende html-code. Die basis moet er zijn, en wel vanaf het begin, bij het bouwen van de website.

Taco   Sorgdrager
Taco Sorgdrager Internet Diensten
Frankenslag 11
Den Haag, 2582 HB Nederland
+31 (0)6-45179238

Kvk-nummer: 50743929

Laatste update: April 12 2019